یک کارشناس سیستم چه شرح وظایفی دارد؟
وظایف یک مدیر سیستم گسترده هستند و از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. بهطور معمول، یک مدیر سیستم وظیفه نصب و پشتیبانی از سرویسدهندهها یا سامانههای کامپیوتری را بر عهده دارد. البته همانگونه که اشاره شد گاهی اوقات این فرد به عنوان مدیر شبکه در شرکتی مشغول به کار میشود. در این حالت، یک کارشناس سیستم وظیفه نگهداری کردن از سختافزار و نرمافزارهایی را دارد که یک شبکه رایانهای را پدید میآورند. یک مدیر شبکه از جمله پرسنل پشتیبانی سطح میانی محسوب میشود و بهطور مستقیم با کاربران در تعامل نیست. وظایف یک مدیر شبکه نیز از مکانی به مکان دیگر متفاوت است و بستگی زیادی به اندازه سازمان یا شرکت دارد. در شرکتهای کوچک و بزرگ نقشهای متفاوتی برای یک مدیر شبکه/ مدیر سیستم تعریف میشود، با اینحال، وظایف یک مدیر شبکه شامل اختصاص یک آدرس شبکه به رایانهها و دستگاههای موجود در شبکه، پیادهسازی کردن و مدیریت کردن پروتکلهای مسیریابی همانندBGP ، OSPF، ISIS، پیکربندی جدول مسیریابی ایستگاهها، بهروزرسانی شبکه و غیره میشود. علاوه بر این، مدیر شبکه ممکن است وظیفه تعدادی از سرویسهای شبکه نظیر فایل سرورها، دروازههای شبکه خصوصی مجازی، سامانه کشف نفوذ و.... را داشته باشد. به عنوان یک کارشناس سیستم این فرد مسئولیت ایجاد نسخه پشتیبان از اطلاعات، مسئولیت برقراری امنیت سامانه، بررسی فایلهای ثبت رخداد و شناسایی اشکالات سامانه، بهروزرسانی سیستمعامل و نرمافزارها، بررسی ترافیک شبکه، بررسی امنیت شبکه، ارتقا نرمافزارها، نصب وصلههای امنیتی، پاسخگویی به سوالات فنی کاربران و کمک به آنها، اضافه کردن، حذف و بهروزرسانی حسابهای کاربری موجود در سامانه و بازنشانی گذرواژه، مستندسازی فایلهای پیکربندی سامانه، شناسایی و عیبزدایی و گزارش کردن اشکالات سامانه و نصب و پیکربندی نرمافزارها و سختافزارهای جدید را بر عهده دارد.
چگونه یک کارشناس سیستم شویم؟
بهطور معمول شرکتها از متقاضیان این عنوان شغلی مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در رشته کامپیوتر و علوم کامپیوتر را درخواست میکنند. علاوه بر این دو تا پنج سال سابقه کار مفید در این زمینه شانس احراز شغل را افزایش میدهد. برای آنکه بتوانید شغلی را به عنوان یک کارشناس سیستم بهدست آورید، ابتدا باید حوزه فعالیت شرکتها را بررسی کنید. بهطور مثال شرکتی که به دنبال جذب کارشناس سیستم مرتبط با سیستمعامل لینوکس است به دنبال فردی است که مهارتهای زیر را داشته باشد:
- آشنایی با مباحث پایه و مدیریتی سیستمعامل لینوکس
- راهاندازی سرویسهای متداول لینوکس مانند وب ایمیل دیتابیس
- نوشتن اسکریپت با Bash یا پایتون
- مفاهیم پایه شبکه و دیوارآتش
- مفاهیم مرتبط با بانکهای اطلاعاتی Postgresql یا Mysql
- آشنایی با داکر
- آشنایی با سیپنل
- تجربه کار با ابزارهای مانیتورینگ
- تجربه مشاهده و بررسی گزارشها و رفع خطاها
کارشناس سیستمی که قرار است در یک شرکت فعال در حوزه شبکههای مجازی به فعالیت اشتغال داشته باشد باید به فکر یادگیری مهارتهای زیر باشد:
- تسلط کافی برای مدیریت سیستمعاملها و سرویسهای مایکروسافتی
- مهارت کافی در پیادهسازی و مدیریت راهحلهای مرتبط با زیرساختهای ویندوزی
- تسلط کامل به راهحلهای مجازیسازی دسکتاپ و سرور بر مبنای محصولات شرکت VMware
- تسلط بر مفاهیم مجازیسازی در سطح مدارک VCP-DCV و VDI
- تسلط بر vcenter
- آشنایی با مفاهیم مرتبط با تجهیزات ذخیرهسازی و شبکه
- پیکربندی و نگهداری دستگاههای ذخیرهساز
- تسلط بر مفاهیم شبکه مبتنی بر SAN
کارشناس سیستم در شرکتی که نیازمند مدیریت خدمات عمومی فناوریاطلاعات است باید به فکر یادگیری مهارتهای زیر باشد:
- مدیریت حسابهای کاربری
- نگهداری از سامانهها
- مانیتورینگ عملکرد سیستمها
- ایجاد فایل سیستمها
- نصب نرمافزارها
- مدیریت نرمافزارها و صحت عملکرد آنها
- ایجاد خطمشیهای پشتیبانگیری و بازیابی اطلاعات
- نظارت بر ترافیک شبکه شبکه
- بهروزرسانی سیستمها و نصب نسخههای جدید از سیستم عاملها و برنامههای کاربردی
- پیادهسازی خطمشیهایی برای استفاده از سیستمهای کامپیوتری و شبکه
- پیادهسازی خطمشیهای امنیتی برای کاربران در این زمینه یک کارشناس سیستم باید درک عمیقی از امنیت کامپیوتر در ارتباط با دیوارهای آتش و سامانههای شناسایی نفوذ داشته باشد.
- مستندسازی به شکلی قابل فهم برای افراد مختلف
- مدیریت رمزهای عبور و احراز هویت
به این مطلب چند ستاره میدهید؟(امتیاز: 4.9 - رای: 3)